dilluns, 28 de març del 2011

Castell i muralles de Morella


Nom:
Ubicació:
Morella, Els Ports
Tipologia:
Castell
Època:
Segle XIII
Estil:
Islàmic
Estat:
Parcialment restaurat.

Síntesi històrica:
       Blasco d’Alagón comptava amb la promesa de Jaume el Conqueridor, de quedar-se amb tot el que conquerirà en terres sarraïnes. A principis d’octubre de 1231, Alagón, conquerí Morella. Aleshores el rei acudí al lloc amb la pretensió d’aconseguir la plaça per a la corona, ja que Morella valia tant com un comtat amb totes les seves pertinences. Desprès d’una àrdua negociació acordaren que Morella serà possessió de Blasco fins a la seva mort, amb la condició que la corona es reservava la torre celoquia com a senyal de sobirania.  Passat un temps  Blasco d’Alagón es rebel·la contra la corona, cosa que li causa la mort.  Motiu pel qual Morella passa a la corona amb qualitat de vila real i amb representació a les Corts Valencianes.
       En el 1358 Pere el Cerimoniós ordenà el  amurallament  de la ciutat de Morella que fou acabada en el 1465. La muralla compta amb catorze torres. 

Arquitectura:
       Les muralles, que envolten la ciutat, son de deu metres d’alçada i compten i dos amplada rematades amb merlets. Compta amb diterents postals: la Porta Ferrisà, de la neu, de sant Miquel, sant Mateu, del Rei i dels Estudiants. També hi ha diverses torres: del Pantó, del Racó, de la Font, Vella, d’Alós, de Beneito, de Fredes, de Forcall i de la Pólvora.
       El castell, situat en la part superior del tossal, és de planta poligonal  i compta amb diversos nivells. En el nivell més alt trobem la celoquia musulmana, o Torre de l’Homenatge, de planta quadrada que comptava amb tres plantes d’alçada.     

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada