dilluns, 27 de desembre del 2010

Castell de Santa Bàrbara (Alacant).

Ubicació:
Alacant, L'Alacantí
Tipologia: 
Castell
Època:
Segles IX; XIII i XIV.
Estil:
Medieval
Estat:
Restaurat.
Declaració:
-BIC,Direcció de Patrimoni de la Generalitat Valenciana. 

Síntesi històrica:

Pel “Tractat d’Almizra”, 1244, la conquesta d’Alacant li pertanyia a Castella. En el 1260 hagué una revolta mudèjar en terres murcianes, llavors Jaume I acudí a l'ajuda del seu gendre, Alfons de Castella. Una vegada pacificada la regió, el Conqueridor es retirà al seu regne, deixant a part del seu exercit com a colons.
       En el 1296, en plena guerra contra Castella, Jaume II s’apodera del castell d’Alacant, a pesar de la forta resistència de l’alcaid, d’origen català, Nicolau Peris. En poc temps el Just s’annexionà les terres de Múrcia, iniciant-se una disputa per la seva possessió per part dels reis d’Aragó i Castella. En 1304, segons la “Sentència Arbrital de Torrelles” passà a formar part del Regne de València, confirmat un any desprès, 1305, pel “Tractat d’Elx”. 

Arquitectura:

Per molt que l'origen del castell és àrab i degut a les transformacions sofertes, no romanen gaires restes visibles de l'època. En el recinte conegut com “La Torreta”  es localitzen els vestigis més antics del castell, uns basaments del segle XI al XIII. En aquest mateix recinte  hi és la torre de l’homenatge. 

Com anar-hi: 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada