Castell de Biar
Població;
Biar, L’Alt Vinalopó
Tipologia:
Castell
Època:
Medieval, segles XII, XIII i XV.
Estil:
Islàmic
Estat:
Restaurat
Síntesi Històrica:
Documentat per primera vegada en el “Tractat de Caçola” (1179). Posteriorment en el “Tractat d’Almizra” (1244) es confirmà el dret de conquesta que la Corona d’Aragó de l castell de Biar. Així el 5 de setembre de 1244, Jaume I inicià el setge, que dura fins al febrer de 1245, Data en la qual el seu cadí, Muça Almoravit, negocià lliurar el castell a canvi que els seus habitants romangueren en la vila conservant les seves lleis relitgioses, la çuna i la saria.
Darrere la revolta acabdillada per al-Azraq (1256), els mudèjars foren expulsats i Biar fou repoblada per catalans i aragonesos. En el 1287 passà a ser vila reial amb dret a vot en les Corts.
Pell seu caràcter fronterer es va veure directament implicada en la guerra contra Castella (1356-1365), a les primeries d’aquesta guerra aguantà l’envestida de l`infant castellà Fernando. També tingué molta rellevància en la guerra amb el Regne de Castella de (1429-1430). Des de aquest castell partiren les tropes a l’auxili de Capdet i atacaren el castell de Villena
Arquitectura:
El castell esta dividit amb dos recintes diferents. El primer recinte compta amb quatre torres semicirculars situades als cantons de la muralla. S’accedeix per un arc de mig punt, sense cap decoració, es tracta d’un espai estret .
El recinte interior compta amb tres torres semicirculars i amb la seloquia o torre de l’homenatge, aquesta de forma quadrangular. S’accedeix per un volta de mig canó. La torre de l’homenatge, es d’origen almohade, segle XII, és de planta rectangular de disset metres d’alçada. Compta amb una planta baixa coberta per una volta de mig canó i dos plantes cobertes amb voltes nervades amb maó.
Com anar-hi
Bellíssim castell que dec haver visitat almenys mitja dotzena de vegades al llarg de vint-i-cinc anys. Gairebé fa feredat veure com els castells de Biar i el de Villena es guaiten: el primer en terres valencianes i l'altre en terres castellanes malgrat les fronteres actuals.
ResponElimina